Fäbod

Veckan som var tillbringade jag på en annan fäbod än vår egen, Karl Tövåsens fäbod vid Vikarbyn i Dalarna. Jag är väldigt intresserad av livet på fäboden, djuren och mathantverket och har tidigare somrar tillbringa en vecka på en fäbod i Oviksfjällen. En dag satt jag och läste en artikel om en fäbod som kämpade mot skatteverket om att slippa ha digitalt kassasystem och då tänkte jag att jag skulle höra efter om de tog emot "hjälparbetare". Först fick jag svaret att det var fullt, men några veckor senare så hade de fått ett avhopp och jag var välkommen. Så denna vecka har jag mjölkat kor, serverat hundratals turister, kokat messmör, gjort smör och pysslat omkring med diverse göromål. Lärorikt men jobbigt. Efter första dagen hade jag världens hemlängtan en stund och ville hem till mina egna höns och kaniner och utveckla min egen gård, men sen rullade det på och man kom in i lunket. Mathias kom dit till lördagen och sov över en natt och var med hela söndagen innan vi for hem. Då var jag helt slut i kroppen och idag fick jag feber och har legat och sovit mest hela dagen.

föuse-1326

Jag tror att jag blev sjuk för att det var jobbigt men också för att vi åt så mycket mjölmat, vilket jag inte är van vid längre. Jag tror definitivt att mjölet är en av de största bovarna till att vi alla är så sjuka idag.

Jag skulle gärna ha egna kor för att kunna göra alla dessa fina mathantverk själv. Just nu lutar det åt att först skaffa jämtgetter, fattigmanskor, men vi får väl se hur det blir.

prancing-1720