Vi tar det på

SVENSKA

 
 
 
untitled-4.jpg
 

Hej och Välkomna till Talasbuan,

En bit från fjällets kant ligger Talasbuan fäbod, I runt 80 år stod den tom innan vi bestämde oss för att åter befolka platsen. Området som fäboden ligger I har sedan länge varit en plats för hundratals fäbodar och under många gångna år har kornas klockor klämtat genom dessa skogar.

Vår resa tillsammans startade 2011 när vi träffades på en skola för traditionell kunskap och hantverk. Efter det året, 2012, flyttade vi in i en liten stuga på en gammal fäbod, men bara för ett tag medan vi försökte lista ut vad vi skulle göra sedan. Så småningom så bestämde vi oss för att stanna där vi var och göra nånting här eftersom vi verkligen trivdes och såg framför oss hur bra livet kunde bli här på Talasbuan.

Att göra listan är lång, renovera klart det nya/gamla stockhuset, eftersom vi just nu på bor på 15 kvadrat i den gamla pigstugan, bygga en ostkällare och en jordkällare, ett mejeri, fixa en köksträdgård och andra odlingar och så vidare. Vi har Helsingefår, Bjurholmshöns, Linderödsvin, Gotlandskaniner, Bondkatter, en Siberian husky och en Björnhundsblandning, med tiden fjällnära kor och kanske Jämtgetter.

Den första februari 2017 publicerade vi vår första vlog och har sedan fortsatt med det. Vi kan kombinera Mathias kärlek för film och foto med alla våra projekt och vår önskan om att visa människor vad vi gör och hur vi tänker. Drömmen är att kunna stanna på vår gård och inte behöva åka och jobba hemifrån.

Välkomna att följa oss på vår resa.

Tova and Mathias

 
 
 
 
 
 
 
blommor-.jpg
 

VAD ÄR EN FÄBOD?

EN FÄBOD ÄR ETT STÄLLE MED ETT FÅTAL HUS (EN BOSTUGA, ETT FÖUS ELLER LADUGÅRD, EN JORDKÄLLARE OCH ETT KOKHUS) ELLER ETT STÄLLE SOM ÄR SOM EN BY I MINIATYR I SKOGEN ELLER I FJÄLLEN EN BIT FRÅN BYN. FÖRR KUNDE DET VARA SVÅRT ATT FÅ IHOP DJURENS VINTERFODER OCH ALLT FODER KRING BYARNA BEHÖVDE SPARAS, SÅ MAN VALLADE SINA KREATUR TILL SKOGARNA OCH FJÄLLEN FÖR ATT DE SKULLE BETA DÄR ISTÄLLET OCH GENOM DETTA SPARA MATEN I BYN TILL VINTERN.

 
 
 
 
 
 
 
pesto-5919.jpg
 

Vi gör vlogar som vi lägger upp på Youtube, alltså video bloggar. Vi tyckte det var en rolig idé att börja göra videos och visa alla er vad vi gör här ute i skogen och hittills har vi gjort mer än tjugo videos. Vi filmar alla våra projekt, våra djur och det vardagliga livet här på vår off-grid gård.

Följ länken nedan för att besöka vår kanal på Youtube eller ta en titt på några videos genom att klicka på fliken “Vlogs” högst upp i menyn på denna sida.

Talasbuan på Youtube

 
 
 
 
 
 
Kalender--3.jpg

Nyligen startade vi ett Patreon konto, Patreon är helt enkelt en plattform där människor kan teckna ett abonnemang för en månatlig donation till artister om man vill stödja det kreativa arbete de gör. Till exempel om ni gillar våra vloggar och vill stödja oss i arbetet med att göra videorna och arbetet med gården så kan ni välja att bli en månatlig donator.

Du bestämmer själv hur mycket du väljer att ge för ett avsnitt och varje gång vi lägger upp en ny video så kommer den summan att doneras till oss. Det här betyder att du donerar endast när vi lägger upp nya avsnitt. Klicka bara på knappen "Become a patreon" och sedan väljer du själv vilken summa du vill donera per avsnitt 

Du ansluter ditt betalkort eller så använder du ditt PayPal konto. Du kan också sätta en maxgräns, just nu gör vi 2-3 vloggar i månaden men om vi börjar sätta upp videos oftare kan du sätta en gräns för hur många videos per månad du vill stötta.

Följ länken nedan för att kika på vår Patreon sida.

Talasbuan på Patreon

Kalender-7566.jpg

Vi har många drömmar när det kommer till det här stället, vi vill återställa fäboden till dess forna glans och återbefolka platsen med kor och klingande koskällor. Från mjölken vill jag göra ost och andra produkter och Mathias vill använda sin charcuterie utbildning till att tillverka goda köttprodukter som korv och lufttorkade skinkor. Vår dröm är att tillverka och så småningom kunna erbjuda vårt småskaliga mathantverk till er alla och kanske till och med via denna hemsida.

Vi har också lite vaga tankar om att kunna erbjuda “simple living”, att övernatta i en enkel och skogsnära stuga någon gång i framtiden. För dem som är intresserade av en stund med att återansluta till naturen och det enkla bondelivet.

Vi har bestämt att göra allt vårt material tillgängligt för alla, det betyder inte att materialet inte är värt någonting och det betyder inte heller att vi kan göra det här kreativa arbetet utan stöd. Så via Patreon har du nu en chans att stödja oss och vår resa med Talasbuan. Men oavsett hur du stödjer oss, ekonomiskt eller på annat sätt, så uppskattar vi er alla!

Det här skrev vi Fredag den 2:a november 2018, så vi får se hur länge det tar innan vi tar oss fram. Åtminstone har vi nu en någorlunda klar vision av vad vi vill, och de säger ju att det är enklare att nå sina mål om man har skrivit ner dem.

Kalender-2207.jpg