Hej och Välkomna till Talasbuan,

En bit från fjällets kant ligger Talasbuan fäbod, I runt 80 år stod den tom innan vi bestämde oss för att åter befolka platsen. Området som fäboden ligger I har sedan länge varit en plats för hundratals fäbodar och under många gångna år har kornas klockor klämtat genom dessa skogar.

Vår resa tillsammans startade 2011 när vi träffades på en skola för traditionell kunskap och hantverk. Efter det året, 2012, flyttade vi in i en liten stuga på en gammal fäbod, men bara för ett tag medan vi försökte lista ut vad vi skulle göra sedan. Så småningom så bestämde vi oss för att stanna där vi var och göra nånting här eftersom vi verkligen trivdes och såg framför oss hur bra livet kunde bli här på Talasbuan.

Att göra listan är lång, renovera klart det nya/gamla stockhuset, eftersom vi just nu på bor på 15 kvadrat i den gamla pigstugan, bygga en ostkällare och en jordkällare, ett mejeri, fixa en köksträdgård och andra odlingar och så vidare. Vi har Helsingefår, Bjurholmshöns, Linderödsvin, Gotlandskaniner, Bondkatter, en Siberian husky och en Björnhundsblandning, med tiden fjällnära kor och kanske Jämtgetter.

Den första februari 2017 publicerade vi vår första vlog och har sedan fortsatt med det. Vi kan kombinera Mathias kärlek för film och foto med alla våra projekt och vår önskan om att visa människor vad vi gör och hur vi tänker. Drömmen är att kunna stanna på vår gård och inte behöva åka och jobba hemifrån.

Välkomna att följa oss på vår resa.

Tova and Mathias


vad är en FÄBOD?

en fäbod är ett ställe med ett fåtal hus (en bostuga, ett föus eller ladugård, en jordkällare och ett kokhus) eller ett ställe som är som en by i miniatyr i skogen eller i fjällen en bit från byn. Förr kunde det vara svårt att få ihop djurens vinterfoder och allt foder kring byarna behövde sparas, så man vallade sina kreatur till skogarna och fjällen för att de skulle beta där istället och genom detta spara maten i byn till vintern.

pesto-5919.jpg
 

Vi gör vlogar som vi lägger upp på Youtube, alltså video bloggar. Vi tyckte det var en rolig idé att börja göra videos och visa alla er vad vi gör här ute i skogen och hittills har vi gjort mer än tjugo videos. Vi filmar alla våra projekt, våra djur och det vardagliga livet här på vår off-grid gård.

Följ länken nedan för att besöka vår kanal på Youtube eller ta en titt på några videos genom att klicka på fliken “Vlogs” högst upp i menyn på denna sida.

Talasbuan på Youtube

 
blommor-.jpg
 

Nyligen startade vi ett Patreon konto, Patreon är helt enkelt en plattform där människor kan teckna ett abonemag för en månatlig donation till olika kreatörer om man tycker om det kreatörerna gör. Till exempel om ni gillar våra vloggar och vill stödja oss i arbetet med att göra videorna och arbetet med gården så kan ni välja att bli en månatlig donator.

Du bestämmer själv hur mycket du väljer att ge för ett avsnitt och varje gång vi lägger upp en ny video så kommer den summan att doneras till oss. Det här betyder att du donerar endast när vi lägger upp nya avsnitt. Klicka bara på knappen "Become a patreon" och sedan väljer du själv vilken summa du vill donera per avsnitt 

Du ansluter ditt betalkort eller så använder du ditt PayPal konto, det ska vara helt säkert. Du kan också sätta en maxgräns, just nu gör vi 2-3 vloggar i månaden men om vi börjar sätta upp videos oftare kan du sätta en gräns för hur många videos per månad du vill stötta.

Följ länken nedan för att kika på vår Patreon sida.

Talasbuan på Patreon