Nerplockat

Hejsan, Vi har pratat om att Mathias pappa skulle komma hit för att hjälpa oss lite och nu blev det av, förra söndagen reste han hit för några dagars arbetsläger. Måndag till söndag har vi haft tidig väckning och sena kvällar, hårt arbete varenda dag och det har gett fina resultat. Stugan är nerplockad!

Hade inte Kaj kommit för att hjälpa oss hade det nog inte alls gått så fort som det gjorde nu. Vi hade ju rivit mycket av inredningen innan, men fortfarande hade vi farstun kvar att ta bort, spånet på vinden att hiva ut och så vidare. Så på måndagen med hjälp av Kaj och min lillasyster Agnes började vi hiva spån från vinden, lortigt och dammigt arbete. Tyvärr har vi inte haft det bästa vädret utan regn till och från, så vi har även fått jobba i blötan. En morgon när vi kom till platsen var det en smärre sjö på tomten efter en natts ihärdigt smattrande. Såklart bestämde jag mig för att ramla i den största pölen den dagen, bärandes på plankor till skräphögen snubblar jag på en stege. Som jag skrek så trodde de andra att jag satt mig på nå spikar, men det gick nog bra, om man bortser från vattnet som hann ta sig genom varenda plagg på de sekunder jag satt ner. Som tur var hade Kaj varje dag tusen lager med kläder med sig, dvs jag såg ut som Mini Kaj resten av dagen. Två av dagarna när det regnade som mest så for vi hem till mormor och fikade, hon bullade upp så man glömde trist vädret man skulle ut i igen.

På torsdag förmiddag var min bror Elias med och hjälpte oss att ta ner takåsarna. Med hjälp av rep så fick vi de nerhissade efter lite om och men, 8 meters stockar och fyra pers. Heja oss.

På fredag var vi redo att börja plocka ner huset och vår granne kom med sin traktor och vagn, på fredag kväll var hela huset isärplockat och flyttat till platsen det ska upp på igen. Tyvärr halkade Mathias när vi bar en stock och fick åbäket på tummen, detta ledde till att Kaj och Mathias för säkerhets skull for in på akuten ifall den blev bruten, på sjukvårdsrådgivningens inrådan. De for vid 19, kom fram vid 20.30 och kom hem vid 04, de fick vänta på läkaren i typ 5 TIMMAR innan de fick kom in. Kaj som planerat att åka hemåt på lördag struntade i det och for tidigt på söndag morgon istället. Bra sjukvårdssystem. Nå, inte fick de den röntgad heller då röntgen hann stänga innan de fick komma in, men läkaren trodde att den nog inte var av, tur.

Stugans skick var inte det bästa, när vi kommit igenom alla lager av beklädnad och stommen stod fri så såg vi att många stockar var väldigt murkna. Vid murstocken har det runnit in vatten och ett hel mellanvägg med knutar måste göras om från scratch eftersom de typ föll isär när man tittade på dem. Även stockarna längst ner mot marken måste göras nya. Sen har jag nog aldrig sett så mycket spik i ett gammalt timmerhus någon gång, hejvilt har man spikat, även på sådana ställen som man absolut inte ska ha spik på, och ofta typ tre stycken på samma ställe.

Nu återstår att städa på tomten, frakta de sista användbara materialen hem till oss, gjuta plintar och sedan börja plocka upp stugan så fort som möjligt igen så vi får lägga tak på det.

När vi har gjutit plintarna så ska det ju stå och härda ett tag innan man kan börja påta på igen, så därför ska vi gjuta och sedan återgå till hönshusbyggandet så hönorna får komma hem nån gång.

 

Kram Tova

 

Huse-2901

 

Take-2925

 

Krattor-2955

 

halvahuse-3034

 

Borta-3041

 

bitar-3050

malva mysak-3089