Höns spa

Nu har det hänt lite sen sist. Dagarna går så himla fort och vi har helt enkelt inte hunnit skriva något. Sitter i mammas kök och har nyss ätit i oss paleo-scones som jag bakat. De blir ganska söta eftersom det är banan i dem, men jag gillar dem. Jag har kört Paleo (stenålderskost) ganska strikt nu i ca två veckor hittills, inget mjöl (inga kolhydrater), ingen mjölk och inget socker. Det enda jag fuskat med är att jag fortfarande äter smör. Läs mer om paleo här. Det går faktiskt bra bara man bestämmer sig, även om sockret kan va svårt att motstå. Vi har hunnit med en sväng till Finland och haft lite semester. En fin båttur, ett vackert bröllop och släktträffar. Det blev en bra semester, det är som skönt att komma bort en sväng så att man kan se fram emot att komma hem igen. Mysak var med till utlandet men Malva fick stanna hemma hos mina föräldrar.

Vidare så är vi, med hjälp av mina föräldrar, nästan klar med kokhuset, nu är det bara spisen som ska in, en bänk till som ska byggas och taket som ska tjäras in. Vi får visa bilder nästa inlägg. Fint är det i alla fall, vårt nya "finrum", så mysigt att sitta där med elden flammande och äta sin måltid. Vi ska också bygga ett bord med bänkar utanför. Huset har vi också börjat lite mer rejält med. Det känns bra! Hoppas vädret håller sig torrt så att vi kan pussla i lugn och ro.

Kycklingarna växer och blir stora. Idag upptäckte vi tyvärr ett fall av (vad vi tror) benkvalster på en av hönorna, Blenda. Det finns kvalster som sätter sig på benen och borrar in sig mellan "pansaret" som de har på benen och de börjar då sticka ut och bli knöliga. Därför har vi idag haft först skurning av allt som de sitter på i hönshuset och sedan har vi haft lite spa. Vi fångade var och en av fjäderfäna och gav dem fotbad i ljummet vatten och såpa, Mathias höll i dem och jag borstade försiktigt med en tandborste. Sen baddade vi dem torra och sedan smorde vi in dem med ringblomma/arnica kräm. Vi valde att behandla alla och inte bara den som var drabbad, i fall att. Arton benpar senare så gömde de sig i buskarna bakom hönshuset helt förskräckta. Det roliga var att de skrek ju när vi tog fast dem, men så fort man doppade ner fötterna i vattnet så blev de tysta. Alla gillar väl fotmassage! Återbehandling om fem dagar igen, hoppas de blir mer tama på kuppen.

/Tova

bus-4866

mat-4756

Havet-4737