Älgört - Filipendula ulmaria

Nu har jag börjat plocka årets skörd med Älgört. Den trivs bra på fuktig mark och växer i massor nedanför vår stuga som ju är gammal myrmark men utdikad och omvandlad till någon sorts blöt ängsmark. Bladen och blommorna doftar starkt och mustigt och gnuggar man bladen mellan fingrarna så luktar det jenka-tuggummi, om ni minns dem. Jag samlar främst bladen men jag vet att en kan göra saft på blommorna på samma sätt som en gör flädersaft. Växten används även till att smaksätta mjöd och öl. Älgört-9422

Innehåller naturlig salicylsyra som är skonsammare än den syntetiska sorten, är urin/svett utdrivande, matsmältningsfrämjande och febernedsättande. Har även sårläkande egenskaper, lindrar blåskatarr, mag- och tarmkatarr samt kan lindra huvudvärk och reumatisk värk.

Vi har byggt torkramar som vi har hängt upp i taket inne i stugan, där torkar det snabbt och är ganska mörkt vilket är bra eftersom örter inte ska hänga i starkt dagsljus. Vi torkar dem dels för att ha till vintern, men i år ska vi även göra pulver som en kan ha i tex smoothies eller mat. Färska är de goda att bara lägga i en kopp och slå på hett vatten, låt dra en stund, bra när en börjar känna sig förkyld eller febrig.