Brännässla - Urtica dioica

I morse steg jag upp och plockade nässlor innan solen steg för högt på himlen. Det är en gammal välkänd medicinalväxt och är en av de mest näringsrika växterna vi har. Den innehåller bland annat A och C vitamin, magnesium och järn. Vi torkar nässlorna för att ha i te samt smula sönder dem och använda i matlagningen. Nässlan har använts vid mag och tarmbesvär, eksem, ledbesvär, hudbesvär som eksem och acne och kan sänka blodsockret vid diabetes. Det går även att använda nässlans fibrer för att göra rep och snöre, men är svårare att använda nässlan i jämförelse med lin och hampa. Nässlor-9898

Brännässlor har en mustig och väldigt "grön" doft, det luktar varm sommarkväll och citrus. Stick inte ner näsan för långt ner i korgen bara, då säger dom till.

Mitt starkaste minne av nässlor är att jag och mamma är i en hage och matar hästar med gräs vi drar från marken, jag kan inte ha varit särskilt gammal. Då upptäcker jag en brännässla och frågar vad det är för något. Mamma svarar att den ska jag inte röra för då bränner jag mig. Det som händer är såklart att jag helt plötsligt sugit tag i nässlan med min lilla hand, och får mig en läxa jag ännu inte har glömt, handskar på!