Fäbodkonferens

I söndags åkte jag och Mathias till Orsa hembygdsgård för att vara med på en fäbodkonferens. Jag fick nys om det via naturskyddsföreningen och tänkte det kunde bli intressant eftersom jag alltid varit fascinerad av fäbodkulturen. Så vid 6.30 for vi hemifrån och kom fram vid 9.30 då det började med lite fika. Dagen spann på med information om stöd till fäbodbrukare och biologer och botaniker berättade om vikten av hamling, slåtter och bete för många växter och insekter som nu är hotade på grund av det igenväxande landskapet. Detta tycker jag är enormt intressant och jag blir genast sugen att börja restaurera de ängar som finns kring mammas och pappas gård. Tänk vilket växt och djurliv man kan få till om man gör på rätt sätt, skärande egg måste användas så en får fina snitt och sen måste en räfsa bort allt så att marken blir "avmagrad", till slut kanske man kan få tillbaka till exempel Brunkullan, Jämtlands blomma, en orkidé som kräver slåtter för att kunna leva. Har man bara en trädgård skulle en kunna avgränsa en bit av den och slå med t.ex. lie eller slåtterbalk, efter några år kommer det att bli en riktig äng med massa olika blommor, fjärilar och insekter.

Efter konferensen for vi ut till en fäbod utanför Orsa på studiebesök. Det blir verkligen ett sånt speciellt landskap där djuren har betat i skogen, lummiga skogar med gräs istället för ris, detta beror på att kreaturen betar bort blåbär- och lingonris så gräset tar över.

Nu är jag superpeppad på att gå kurs i lieslåtter, skaffa getter, får och fjällnära kor och släppa ut dem i skogen.

såga-0394