Ord

Att läsa och att skriva har alltid varit två viktiga saker i mitt liv, mest att läsa. Sen jag var liten har biblioteket varit en fristad och bibliotekarierna mina vänner. Jag kunde läsa innan jag började skolan och hade massor av böcker hemma. Redan i lågstadiet lånade jag hem stora tunga kassar varje vecka med nya böcker, det var en skattkammare utan slut. Så är det fortfarande. Just nu så går jag en kurs som heter Kreativt skrivande för barn och ungdom på distans via mittuniversitetet. Genom att jag jobbar nästan heltid så blir mina studier lite lidande och jag sitter ofta sista dagen för inlämning och harvar på, fast det hade jag nog gjort i alla fall, disciplin noll!

Vi diskuterar olika saker varje gång och en sak som har kommit upp är hur viktigt det är att barn får med sig läsningen från hemmet. Tex att man läser för sina barn, dels får de ökat ordförråd men de får också upp intresset för böckerna och deras världar tidigt och glöm inte den gemensamma mysstunden de får med sina vuxna. Att man på något sätt fångar upp barnen och visar hur mycket kul en bok kan ge innan de blir äldre och inte vill (eller kan). Det finns också någon studie som visar skillnaden mellan ett barn som fått böcker lästa för sig och dem som inte har fått det, i studieresultat, ordförråd, läsförståelse osv. Kommer tyvärr inte ihåg vart jag läste detta.

Jag kan inte föreställa mig vad jag skulle ha gjort om jag inte fyllt min tid med härliga äventyr. Jag är uppvuxen i en liten by nästan utan barn, så jag var ofta på egen hand och trivdes med det. Kanske var det för att jag hade mina böcker, jag minns så väl hur jag längtade hem efter skolan så jag kunde kasta mig nånstans och fortsätta läsa. Båda mina föräldrar har läst mycket, främst min pappa som hade bokhylla efter bokhylla med böcker, jag tror absolut att detta har varit superviktigt när det kommer till min passion för böcker och läsning.

Vad tror ni?

Jag läser mest fantasy nu för tiden, men det slinker väl in en del feelgood romaner och faktaböcker också. Vad jag gillar med fantasyn är att man kan resa så långt, och flytta in i en helt annan värld än vår egen.

Fantasyförfattare Ni borde kolla upp:

  • Joe Abercrombie
  • Michael.J.Sullivan
  • Terry Pratchet
  • Patrick Rothfuss
  • Jim Butcher
  • Anthony Ryan
  • Diana Gabaldon (Historisk, resa i tiden)

Faktiskt är min favorit bland feelgood romaner ”Mossvikenfruar - Chansen” av Emma Hamberg. Jag läste den en gång för länge sedan och den har fastnat hos mig, läser den varje gång jag behöver lite pepp. Är man intresserad av kost och hälsa kan man titta efter Ann Fernholms böcker om socker och dess påverkan på kroppen. Hon har också kommit ut med en ny bok om små barn och mat som också den var väldigt intressant.

Jag älskar Lilian Ryd´s och Yngve Ryd´s böcker. Kvinnor i väglöst land, eld, ren och varg, timmerhästens bok och så vidare. Så intressanta.

John Seymours böcker om självhushållning är roliga att titta i och vill man ha en bok om höns ska man köpa "The small-scale poultry flock" av Harvey Ussery. Vill man ha nåt om grönsaksodling rekommenderar jag Lena Israelssons böcker.

Och såklart, jag får inte glömma trilogin "Etnobiologi i Sverige"

  • Människan och naturen
  • Människan och floran
  • Människan och faunan

De här böckerna har allt och lite till, de är nästan mina favoriter i hyllan. Vill man läsa lite om, låt säga, älg, så finns det kuriosa om älgen genom historien, jaktmetoder, vart den tycker om att hålla till osv. Det är olika museer och liknande som sammanställt verken. De kan vara svåra att få tag på eftersom de slutat tillverkats och jag har sökt som en galning för att hitta alla tre. Antikvariat och olika museibutiker kan ha dem.

 

Har ni några tips till mig?

flock