Årsslutet

Nu är det de levande ljusens tid, överallt ska det tändas och det ska mysas. Vi i Talasbuan eldar ljus året om så tyvärr har det inte samma inverkan på mig längre, men nog blir det väl stämningsfullt med levande ljus och knastrande brasa i spisen även om det är vardag. Julen firades tillsammans med min familj, en lugn dag med julfrukost, mat och fika och fika och fika. Precis som det ska vara, har inte varit hungrig sen den 23 december tror jag. Jag var ledig dagen före och själva julafton, men sen har jag jobbat, Tyvärr är jul och nyår då det är som mest jobb för mig här i turist branschen. För det mesta är arbetet helt okej, jobbar i reception, men ibland kan det bli lite mycket med folk som är stressade/arga/irriterade och skäller för något som man inte alls kan rå för, vädret till exempel eller att de helt på egen hand har kört i diket, eller kanske de ringer för att klaga på städningen men sen städat själva så att det inte finns ”bevis” kvar och de får därför ingen kompensation.

 

stars

Ute i hönsgården börjar det verkligen bli dags att ta bort några tuppar, jag tror att vi nästan har bestämt villka som ska få vara kvar, så nu måste vi bara bestämma en dag där det ska ske, den stora tuppslakten. Fem ska bort. Som jag har sagt förut så är det himla svårt att veta vem man ska spara eftersom man ännu inte fått se riktigt hur de beter sig, de är ju ännu så unga.

Lite vad man ska kolla på är:

*Är dom artiga mot hönsen?

- Dansar dom för hönorna innan the lovemaking?

- Visar dom att de funnit nån spännande mat och låter hönsen få bästa smakbitarna?

*Har dom fin och bra kroppsbyggnad?

*Vilka klarar kylan bäst?

Färgen spelar mindre roll, men tanten som rasen upptäcktes hos hade flest svarta höns för att hon ansåg att de blev mindre tagna av rovdjur, så ”ursprungligen” fanns det mest mörka Bjurholmshöns. Nu när genbankerna tagit över finns det hur mycket färgkombos som helst, vi har mycket grått, brunt och svart. Vi har tänkt spara de mörkare tupparna i större omfattning. Så på ett sätt ska vi väl styra mot de mörkare djuren , eftersom de ljusa färgerna är dominanta så kanske de mörka färgerna tillslut försvinner om man inte aktivt väljer lite.

Helt enkelt så ska man se till att bevara rasen som den tåliga ras den är och har varit. De ska ha mager mat, vi ger dem korn, vete och havre, ibland får de rester. Vi som inte har ström låter de följa med dagsljuset, vi har ingen lampa som bestämmer dygnsrytmen. Just nu kliver de upp vid halv 9-9  och sen går de och lägger sig igen ca 15 på dagarna, och däremellan sitter de och slumrar på pinnarna. Ingen värmetillförsel och ingen isolering (isolering=fukt=frysskador vid kyla) förutom bra väggar utan drag.

 

hen-7857

cock-7864