Kackel i hönsahuset

Gokväll, Nu är dem äntligen hemma.

Efter stressiga dagar med hönshusbygge så hämtade vi hönorna på måndags kvällen. Vi trodde optimistiskt att hela hönseriet skulle vara klart tills dess, men vi hann bara med själva huset, och även då fattades reden och knutbrädor. Men hem skulle de, så vi hämtade och släppte in dem i deras nya hus. Att gården inte var klar gjorde inget då de skulle vara inne första dagen för att vänja sig vid deras nya hus. Vi har nu arbetat idogt med hönsgården och blev klar med den mitt på dagen på onsdagen. Hönorna som stått och spanat ut genom nätdörren har väntat otåligt på att få komma ut.

Med hönorna kom räv-rädslan, vi har grävt och lagt massa sten runt om både hus och gård, samt nättak på gården. I skrivandes stund har vi endast dörren till huset kvar att göra, lite fler märlor som ska slås i nätet och några stenar som ännu ska på plats. Skönt att det äntligen är klart. Återigen, allt tar så mycket längre tid än vad man tror.

Vi har även hunnit döpt dem, då de är olika kullar, A, B och C, så har vi bestämt för att döpa de olika kullarna efter just dessa bokstäver.

A kullen:

Agda, helgrå höna direkt från ursprungsflocken. I ett senare inlägg kommer vi skriva lite mer om lantrasen Bjurholmshönan, så då får ni veta vad vi menar med ursprungsflocken.

B kullen:

Balder, alfatupp med vit hals

Borka, andretupp

Brynhilde, svart med guldfläckig hals

Blenda, vit höna med grått på halsen

Beda, vit höna med brunt på halsen

C kullen:

Coco, två månader och grå

 

Det känns ju som himla kul det här!

Godnatt på er, Tova

 

hönorna töstiga-3105

 

agda-3119

 

flyttlådan-3103

hönshuset-3162