Vinter

November började med snö och ännu ligger den kvar. Hönsen kurar mest inne i sitt hus och kaninerna har flyttat in i de nybyggda burarna. Burarna har vi ställt precis bredvid stugan så att vi lätt når till att byta vatten och fylla på nytt hö. Tyvärr dog den yngsta hanen några veckor efter att vi hämtat honom, av vad vet vi inte. Så nu har vi två honor och en hane, Aino, Lumi och Jussi. Vi får väl se till våren om vi kan få tag på en annan hanne till Lumi. Jussi och Lumi är syskon så vi vill helst inte para dem.

tova

Hönsen lägger nästan inga ägg alls nu när det har blivit kallare, kanske ett var fjärde dag. Framåt våren får vi se fram emot färska hemägg igen, då har ju även unghönorna börjat lägga. Genom att vi inte har el i hönshuset (eller någon annanstans på gården) så får de leva ett helt naturligt liv, de får följa dagens rytm och ljus. Vissa förespråkar att man måste ha lampa på vintern så att de får ljus, men jag tror att vintertid är vila för dem lika mycket som för björnen, de tar en paus . Det är kanske inte meningen att man ska äta ägg året om, eller vad tror ni?

Idag prövade jag att binda kransar för första gången och jag tror att jag fick till stommarna helt okej bra, en av halm och en av björkkvist, vi får se hur det ser ut när de är pyntade. Mamma ville ha en fin en, men jag sa att jag inte visste om jag kunde fylla just det kravet...

Jag har blivit medlem på en sida som heter memrise för att börja lära mig finska, det går sådär. Så himla svårt. Men det är väl bara att traggla vidare, har hittills lärt mig femton ord, tjoho! Varför jag lär mig finska är väl delvis för att Mathias är från Finland men också för att det är ett väldigt häftigt språk. Nu är ju Mathias finlandssvensk och pratar svenska, men i alla fall. Alltid hittar man på något mer att göra.